Den fantastiska kroppen

Visst är din kropp fantastisk! Nästan som en dator består den av tusentals olika delar som alla är beroende av varandra och arbetar tillsammans för att hålla dig frisk och vid liv. Ingen del av dig klarar sig utan alla de andra delarna.

 

Skelettet – din kropp innehåller mer än 200 ben. Benen håller ihop kroppens mjuka delar, som magen och nerverna. Ditt skelett skyddar dig, ger kroppen stöd och försvarar känsliga organ mot stötar och smällar, tex om du ramlar.

Blodet – ditt blods viktigaste uppgift är att transportera omkring syre till alla delar av kroppen. Din kropp behöver syre. Det som blir över, en restprodukt som heter koldioxid, förs till lungorna och sedan ut när du andas.

Nerverna - dina nerver är kroppens viktigaste budbärare. Dom för information från hjärnan och ryggmärgen och ut till resten av din kropp. En del talar om för dina muskler att du ska röra på tex en arm, andra talar om för dig när du fryser eller slår dig och får ont om du tex ramlar.

Muskler- Din kropp består av mer än 600 muskler! Varje gång du rör dig, från att blinka till att hoppa, får du kraften från dina muskler. När du ler så använder du hela 20 stycken muskler.

Magen och matsmältningen – maten du äter är till för att ge din kropp energi. Matsmältningen är till för att bryta ner maten och skicka alla nyttigheter vidare så att de kan tas upp av andra delar av kroppen. Vanligtvis brukar det ta ett helt dygn (24 timmar) för maten du äter att åka genom kroppen.

Titta, lyssna, känn och smaka – synen är den viktigaste av alla våra sinnen. När du läser det här så är det ögonen du använder. Näthinnan på ögonen skickar signaler om vad du ser som sedan hjärnan tolkar.

Dina lungor – varje minut andas du 15-20 gånger. Luften kommer in genom näsan och munnen och ner genom luftstrupen till dina båda lungor. Inne i lungorna tar blodet upp syret som sedan färdas vidare ut i kroppen. Varje liten cell i dig behöver syre för att hålla dig vid liv.

Hjärnan är den viktigaste delen av din kropp och fungerar som en ledningscentral för alla delar av kroppen – och ändå är den bara så stor som två knutna händer! Läs mer...

 

 

Kan du tänka dig att maten du äter färdas runt i din kropp (resan är hela 7 meter!) ett helt dygn. Maten du tuggar förs via ett långt rör ner i magen som sedan förvandlar den till en tjock soppa. Läs mer...

Många skulle säga att synen är det viktigaste sinnet vi har (sinnen är också lukten, hörseln, känseln och smaken).
När du tittar på något samarbetar hjärnan och ögonen. Läs mer...

 

Visste du att om du kunde breda ut din hud på så skulle den täcka en hel badhandduk! När du blir vuxen har du ca 1,7 kvadratmeter vattentät skyddande hud! Läs mer...

Hjärtat finns på din vänstra sida inuti bröstet, mellan dina lungor och är inte större än din knutna hand. Hjärtat är en muskel som arbetar varje sekund, minut och dag, hela livet ut. Läs mer...

Visste du att....

...Ögat blinkar i ungefär en fjärdedels sekund med några sekunders mellanrum. Varje dag blinkar du i tillsammans över 30 minuter – mer än en halvtimme!

... läs mer!