ABIS-barnens egna sida!

ABIS började när du föddes, dvs någon gång mellan 1997-1999. Alla barn och deras familjer fick då frågan om de ville delta. Många familjer svarade ja (över 17 000) och vi är därför jätteglada att du och så många barn har varit med. Vi på ABIS vill gärna att du och din familj fortsätter att vara med. Eftersom det är så stor studie och vi frågar alla en gång till så kallar vi denna studie för ABIS-2 - men det är samma som förut.

När du är mellan 10-13 år ber vi dig svara på några frågor och lämna några prover (lite hårstrån först).

Vårt mål är att:
1. Ta reda på varför och hur diabetes, allergier, gluten och andra svåra sjukdomar hos barn uppkommer


2. Hjälpa de barn som kan ha risk att få diabetes - vi tror att det snart ska gå att ge dom barnen en "medicin" och kanske stoppa sjukdomen.


Men vi måste ha din hjälp - utan den kan inte ABIS lyckas!

Varför det är viktigt att jag är med?

Just du är viktig!

Genom att vara med så hjälper du både andra barn och själva ABIS-forskningen. Vi lär oss mer om diabetes, allergier och varför de uppkommer, men vi kan också lära oss hur man kan hitta de barn som ännu inte har någon sjukdom, men som kan få diabetes (och allergier, gluten) i framtiden.

Det är storleken som avgör hur bra ABIS ska lyckas. Vi behöver följa många barn under en lång tid – ända från den dag de föddes och tills de blir tonåringar.

Som du redan vet så kan barn bli sjuka när som helst, när det gäller diabetes så kan det vara vid 1 år men lika gärna vid 13. Vi behöver alltså följa många barn (och samma barn) under många år med prover och frågor så att vi kan förstå vad som händer i tex din kropp.

Av de 21 000 barn och mammor och pappor som vi frågade om de ville delta så svarade 17 000 Ja. Nu när du är 10-12 år frågar vi alla 21 000 barn igen.

Om alla dessa familjer (och du) tycker att ABIS-forskningen är bra – då kan vi med stor chans lyckas i att hjälpa andra barn som är eller kan bli sjuka. Kanske kan vi också i och med det hjälpa dig.

Varför en del barn får diabetes, och andra svåra sjukdomar vet vi inte riktigt idag..

• Kanske det beror på något du och vi äter
• Kanske beror det på något du och vi gör
• Kanske beror det på var vi är


För att ta reda på varför barn blir sjuka, och hjälpa till så fler barn kan få vara friska, så måste vi följa många barn under många år

Vi skulle vilja be dig hjälpa oss att göra dessa barn friska. Vi vill också ta reda på varför du (och dina kompisar och syskon) blir sjuka.

Välkommen hit!

Här kan du, förutom att läsa om ABIS och vad du hjälper oss med, hitta en massa fakta om kroppen som du kan använda till skolprojekt, läsa om hur du håller dig frisk och skicka in frågor till forskarna. Vi har också samlat massa nyttiga recept och du kan även hitta roliga spel och experiment.