Matens väg

Kan du tänka dig att maten du äter färdas runt i din kropp (resan är hela 7 meter!) ett helt dygn.

Maten du tuggar förs via ett långt rör ner i magen som sedan förvandlar den till en tjock soppa. Det är egentligen maten som blir blandad med din magsaft.

Magsaften gör också annan nytta: den dödar bakterier och andra ämnen så att du slipper bli sjuk. När du äter blir magsäcken större. Efter ett par timmar för dina muskler sedan maten in i tunntarmen där blodet kan hämta näringen från maten du ätit.

Tiden beror på vilken slags mat du ätit. Mat som är svårt för magen att smälta är till exempel pommes frites och nötter – det kan ta upp till 7 timmar innan det kommer ner i tunntarmen. Lätt mat som soppa, bananer, bröd, spaghetti tar bara ungefär 3 timmar.

I tjocktarmen som är resans nästa del silas vattnet bort och resterna förvandlas i vågrörelser till klumpar som du sedan bajsar ut.

I tjocktarmen finns bakterier som kastar sig över matresterna och bryter ned dem. Det som blir kvar är det som kroppen inte kan smälta. Bakterier brukar ju annars orsaka så att du blir sjuk, men i tarmen finns bakterier som gör nytta.

Diarré kan man däremot få om det kommer in främmande bakterier i tarmen och magen som kroppen sedan inte kan klara av.

Förutom fasta rester i form av bajs så gör din kropp också flytande rester. Dom tillverkas i dina två njurar. Njurarna gär rent blodet och tillverkar ett flytande avfall – det vi kallas urin eller kiss.

Urinet rinner ner i en påse som kallas urinblåsan. När den är full då säger din kropp till dig att gå på toaletten och kissa.