Mag- och tarmsjukdomar

Vad menas med mag och tarm-sjukdomar? Vilka är dom?

Mag och tarm-sjukdomar är egentligen ett samlingsnamn på flera olika slags sjukdomar som kan drabba barn, till exempel glutenintolerans, laktosintolerans, Crohns, colit.

Vad är glutenintolerans?

Ett annat namn på glutenintolerans är celiaki. Dom som har celiaki tål inte det protein som finns i vete, råg och korn. Det som händer liknar kanske det som händer vid diabetes och allergier, dvs att vårt immunförsvar uppfattar att det stött på något "fientligt" när det kommer i kontakt med proteinet. Resultatet blir att tarmluddet i tunntarmen skadas och det blir svårt att ta upp näring från maten. Exakt hur det går till vet man inte riktigt.

Hur uppkommer glutenintolerans?

Normalt är din tunntarm klätt av ludd som tar upp näring från maten när den passerar. Glutenintolerans uppkommer då immunförsvaret reagerar mot gluten-proteinerna. Tarmluddet i tunntarmen blir skadat och inflammerat och kroppen kan då inte ta upp den näring som behövs för att hålla sig friskt.

 

Vem kan få glutenintolerans?

Vem som helst i alla åldrar kan få glutenintolerans eller celiaki. Många har också besvär utan att kanske veta om det. Man tror att bakgrunden ligger både i arv och miljö – men riktigt säker är man inte än.

 

Kan man bota glutenintolerans?

Nej, man kan tyvärr inte bota celiaki. Men man kan återställa tarmens och tarmluddets funktion genom att äta glutenfri mat, alltså all mat som inte innehåller vete, råg och korn. Förr ansåg man också att havre var skadligt, men det har man sett inte är helt rätt.

Vad är laktosintolerans?

När man är laktosintolerant har kroppen svårt att bryta ner/ta hand om mjölksockret (laktos) som finns i mjölk. Orsaken är att kroppen har för lite av ett ämne som behövs för att "förbereda" mjölksockret så att kroppen lättare ska kunna ta till sig det.

Hur uppkommer laktosintolerans?


Laktosintolerans uppkommer när kroppen reagerar på att man har för lite av det ämne (laktas) som behövs för att ta upp mjölksockret i tunntarmen. Resultatet blir att mjölksockret i stället förs vidare till tjocktarmen som börjar jäsa av laktosen. Det är då man få diarré, gaser och ont i magen.


Kan man bota laktosintolerans?

Det finns flera olika orsaker till att barn och vuxna har laktosintolerans. En del kanske saknar ämnet laktas från födseln och då kan det inte börja bildas igen. Andra kanske har fått det på grund av en skada på tunntarmen och då kan man mycket väl börja tåla laktos/mjölksocker igen när skadan har läkts. Andra kanske bildar mindre laktas ju äldre dom blir.


Behandlingen är att äta en kost utan laktos eller med mindre laktos. Dom flesta tål i alla fall små mängder av mjölksocker.

Tillbaka

Var kan jag lära mig mer?

www.celiaki.se.

Där finns också annan nyttig information om tex intolerans mot soja och andra mjölkprotein.