Hjärtat och lungorna

Hjärta

Hjärtat finns på din vänstra sida inuti bröstet, mellan dina lungor och är inte större än din knutna hand. Hjärtat är egentligen en muskel som arbetar varje sekund, minut och dag, hela livet ut.

 

Hjärtats uppgift är att transportera blodet, näringsämnen och syre till kroppens alla celler. Den högra sidan av hjärtat skickar blodet till lungorna där det hämtar nytt syre. Från lungorna flyter blodet till den vänstra halvan av hjärtat, som skickar det vidare genom kroppen och lämnar av syre där det behövs (alltså till alla celler i hela din kropp). Sedan återvänder blodet till den högra sidan igen och hela resan börjar om igen.

 

Ditt hjärta slår nästan ett slag per sekund. Om du känner efter så kan du känna det slå, ännu mer när du är andfådd efter skolgymnastiken. Hjärtat behöver nämligen slå snabbare när du motionerar eller anstränger dig eftersom dina celler då behöver mer syre och näring. Varje hjärtslag betyder att hjärtmuskeln då drar ihop sig. Ditt hjärta är alltså en slags pump – utan den kan vi inte leva.

Kroppens största artär heter stora kroppspulsådern, aorta. Den är ungefär lika tjock som ditt pekfinger. Kroppens största ven heter nedre hålvenen och är lika tjock som din tumme.

Testa! Kan du känna din puls i handleden? Det du känner är en våg av blod som sköljer genom artären varje gång hjärtat slå. Om du räknar slagen under en minut så vet du hur snabbt ditt hjärta slår! Ta pulsen på din kompis – försök hitta de andra ställen där du kan känna pulsen, tex vid halsen, knät, fotleden.

Ditt blod är rött därför att där finns ett färgämne som heter hemoglobin. Miljontals röda blodkroppar ser till så att kroppens celler får syre. Blodkropparna simmar omkring i en vätska som kallas blodplasma och som nästan ser gulaktig ut. Förutom detta innehåller ditt blod också dom viktiga vita blodkropparna.

De är kroppens soldater som försvara dig mot angrepp av "fiender" som kan göra dig sjuk,tex bakterier och virus. Ditt blod innehåller till sist också blodplättar – det är dom som gör att du slutar att blöda efter en stund när du slagit dig.

Lungorna

Alla har vi två lungor, en till höger och en till vänster. Lungorna skyddas i din kropp av dina 12 revben.

När du andas så är det i lungorna som syret tas upp i blodet. Luften du nyss använt går tillbaka genom luftstrupen när du andas ut. När du andas in kan du känna hur lungorna blir större – det är musklerna i bröstkorgen som tänjs ut. När du andas ut blir det tvärtom: då pressar musklerna ihop lungorna och den luft du använt. Varje liten cell i din kropp behöver syre för att leva. Det är syret som gör att kroppen kan hämta energi ur maten du äter och mjölken du dricker.

 

Om inte cellerna får den energin kan de inte längre arbeta och hålla dig frisk. Det är inne i lungorna som syret som finns i luften vi andas tas upp av kroppen. Dina lungor består av bronker och luftblåsor.


När du nyser eller hostar så är det en jättesnabb luftpust som kommer ut. Både nysningar och hosta rensar lungorna och näsan från damm och slem.