Hjärnan och nervsystemet

Hjärnan är den viktigaste delen av din kropp och fungerar som en ledningscentral för alla delar av kroppen – och ändå är den bara så stor som två knutna händer!

Hjärnan består av två delar: storhjärnan (som fungerar som en dator) och lillhjärnan. Det är i storhjärnan som ditt medvetande finns, alltså allt som du tänker, lär dig, känner, drömmer och önskar.

Lillhjärnan (som bara är stor som en apelsin) kontrollerar allt som har med din kropp att göra. Längre ner i hjärnan finns hjärnstammen: den sköter andningen och ditt blodomlopp.

Ännu längre ner finns ryggmärgen och det är den som sköter kontakten med alla miljontals nerver – den har också hand om dina reflexer, dvs. när du till exempel tar bort handen om den kommer för nära en het spisplatta. Vad som händer är att nervcellerna känner hettan och skickar vidare en signal till ryggmärgen. Den i sin tur utlöser en reflex som befaller musklerna att dra ihop sig och snabbt rycka bort handen. Smart, eller hur?

Olika delar av hjärnan styr också dina olika aktiviteter. I högra delen finns fantasier och musikkänsla, den använder du också när du målar och ritar. Vänster del kommer ihåg namn, siffror, där sitter den förmåga du har att prata, läsa och skriva och med den löser du matte-tal och problem av olika slag. Hjärnan vilar sällan – inte ens när du sover!

Ditt nervsystem

Ditt nervsystem är som en hel bunt med datorsladdar som skickar signaler mellan hjärnan och kroppen. Det finns känselnerver (celler) och sinnesnerver som talar om för hjärnan vad som händer runt omkring dig.

Nerverna ser ut som små bitar av blank, grå tråd. Hela nervsystemet har en viktig uppgift: att hela tiden föra vidare information mellan hjärnan och ryggmärgen till alla dina andra kroppsdelar. En del bär information till dina muskler och andra håller koll på om du fryser, känner dig varm och febrig eller om du slår dig och känner smärta.

Testa din hjärna! Hur många fönster har du hemma hos dig? Blunda och föreställ dig alla rummen och räkna hur många fönster som finns. Du minns mer än du tror!