Om vikt, BMI och hälsa

Din kropp behöver inte bara energi genom mat och dryck, den behöver också röra på sig. Det är kroppens sätt att göra sig av med den energi som inte behövs för kroppens funktioner för stunden. Om inte, så lagras energin i form av fett.

 

För att hålla sig frisk måste kroppen få näring i rätt mängd. Ju mer aktiv du är, desto mer näring och vitaminer kräver din kropp. Är du i farten från morgon till kväll behöver du mycket energi och blir ofta hungrig. Sitter du däremot framför tv:n går det inte åt lika mycket energi.

 

I dag är det lätt att köpa snabbmat, läsk och godis. Titta på tv och spela datorspel i flera timmar. Det bästa du kan göra för din kropp är att balansera bra saker med mindre bra. Till exempel att röra på dig varje dag genom att cykla till skolan eller promenera till kompisarna.

 

Du kanske har hört på nyheter och i skolan att många forskare (och andra förstås) är oroliga för att barn och vuxna väger alltmer. Att väga för mycket är jobbigt för kroppen. Den utsätts för stress och press och kan efter en lång tid också bli sjuk på grund av att kroppen bär på för mycket övervikt. Det är lätt att det blir en ond cirkel – kroppen blir van vid att inte röra på sig och den är ofta hungrig – då kanske man äter mer än vad man egentligen behöver och rör inte på sig.

 

Har du hört talas om BMI? Det är ett ord som används som "mått" på vad som är normalt att väga . Det finns BMI för vuxna och det det finns BMI för barn och ungdomar. Man får alltså inte titta på vuxnas siffror - då blir det fel. Så länge barn och ungdomar växer så behöver deras kroppar andras aker än vad tex deras föräldrars kroppar gör. Tex små barn behöver mycket fett i kosten.

 

Om du är nyfiken på BMI och vill räkna ut din så kan du läsa mer här.