Hur kan jag hjälpa till att hålla mig frisk?

Här nedan hittar du allmänna tips på hur du kan hålla dig frisk. Det finns massor av olika tips – säkert kan du själv komma på fler hur just du kan hålla dig frisk och orka ha kul och lära dig saker.

Du hittar också länkar i menyn till höger om motion, mat, vikt och BMI, och lite information om vad maten innehåller som vi äter.


Ha roligt! Skratta varje dag, lek med kompisar, syskon och familj – och förstås andra som du tycker om.

Var aktiv! Promenera till skolan eller affären varje dag. Idrotta och motionera, men välj något du själv tycker är roligt att göra. Försök göra något där du rör på kroppen varje dag.

Lär känna din kropp! Det kan du börja göra genom att läsa mer om kroppen på dom här sidorna (under Min fantastiska kropp). Din kropp ska ta hand om dig många år framöver – ta hand om den. Ett bra första steg är att lära dig mer om hur just du fungerar, varför vi äter (och vad kroppen behöver av dig i form av olika slag mat), varför kroppen reagerar som den gör och vad det är som ibland gör oss sjuka.


Ät regelbundet! Alltså på flera bestämda tider under dagen. Ät ordentligt och ät grönsaker och frukt – men inte mat som är för fet eller som innehåller mycket socker.

Borsta tänderna! Borsta tänderna när du har ätit och innan du ska gå och lägga dig.


Håll koll på hälsan! Det kan du göra genom att vaccinera dig, gå till doktorn och till tandläkaren. En del kanske behöver kolla synen då och då.


Håll dig ren! Duscha och bada regelbundet.


Var försiktig med för stark sol! Skydda huden genom att smörja in dig och håll dig i skuggan om det är jättevarmt och solen lyser. Solglasögon och keps hjälper till så du inte får solsting. Drick mycket vatten när det är varmt. Kroppen svettas ut mängder med vätska. Det är lätt att få vätskebrist och då kan kroppen snabbt reagera och du känner dig sjuk (ont i halsen, trött, huvudvärk och annat).