Jag undrar...

Undrar du över något som har med ABIS eller dig själv att göra? Maila oss dina frågor! Här nedan finns frågor och svar på saker som andra barn har undrat över. Om du mailar oss dina frågor kommer vi att lägga in dom här på hemsidan. Adressen är info@abis-studien.se

Om ABIS

Måste jag ta blodprov?
Nej, självklart måste du inte ta blodprov. Men vi skulle väldigt gärna vilja att du försökte. En del barn är mest rädda för att sticket ska göra ont. Därför får du ett bedövningsplåster av oss. Om du eller din mamma/pappa sätter det på armen 1,5 timme innan du ska gå till Vårdcentralen så kommer sticket inte att kännas. Om du trots detta absolut inte vill så ber vi dig hjälpa oss med ett stick i fingret. Lite blod är mycket bättre än inget alls. Och du hjälper oss väldigt mycket om du gör detta.

Vad gör ni med kiss, bajs och blod?
Allt undersöks i vårt ABIS-laboratorium. Vi lägger mycket små mängder i olika apparater och letar efter "auto-kroppar", virus , tittar på celler och annat. Det som blir över sparar vi om vi behöver göra mer studier som kan vara viktiga. Allt sparas i stora frysar med speciella nummer – inga namn, personnummer finns med. Vi har jättenoga regler för att du och dina föräldrar ska känna er säkra.

Kan ni komma och berätta om ABIS i min klass?
Ja, självklart. Det gör vi jättegärna. Maila eller ring till oss (eller be din lärare i skolan ringa oss) så kan vi bestämma när det passar. Vill du göra ett skolarbete om ABIS hittar du bilder här på sidorna att ladda ner och använda. Mer material kan du få av oss om du vill.

Hur länge håller studien på egentligen?
ABIS började när du föddes och för att vi ska lyckas med att hitta det vi vill (läs mer under Vad vi lär oss) så vill vi gärna följa dig till dess du fyller 14 år. Hela tiden kommer du att kunna läsa om vad vi gör och hittar på de här sidorna

Vi undrar!
Vad skulle du vilja veta mer om?