Jag har diabetes

Här nedan hittar du lätta recept som passar för dig som har diabetes (eller en kompis som du vill bjuda på mat). Du hittar också bra länkar där du kan söka efter fler recept.
Har du fler tips – maila oss ditt favoritrecept så lägger vi in det här på hemsidan. Skicka foto också om du vill.

Andra bra länkar
http://www.alltomdiabetes.se/cookbook/
http://www.tasteline.com/ReceptSok/diabetes

Varmrätter

Chicken curry med färgat ris

1 st kyckling
2 msk olja
2 st gul lök(ar)
1 klyfta(or) vitlök(ar)
1,5 tsk ingefära, malen
1,5 tsk koriander, malen
1 tsk chilipulver
2 krm kanel, malen
2 msk curry
1 tsk salt
1 dl vatten
3 msk mango chutney
1 dl yoghurt

 

1. Tina, skölj och dela kycklingen i bitar och torka den eller ta bort skinnet. Skala och hacka lök och vitlök.
2. Värm oljan i en gryta och fräs lök och alla kryddor. Lägg i kycklingbitarna och vänd dem i kryddblandningen.
3. Tillsätt vatten, eventuellt mango chutney och rör om så önskas ned yoghurten, lite i taget. Låt grytan småkoka i 30-40 minuter.

Servera med ris som är färgat med saffran eller gurkmeja. Banan och ananasringar kan vara gott till.

1 port innehåller:
222 kcal
18 g fett
0 g fibrer

 

Fiberrika pannkakor och våfflor


Våfflor
Det enklaste är att köpa vanligt våffelmix i affären. Gör enligt anvisningarna på förpackningen men tillför 1 dl vetekli (40 % fiberhalt) och 1⁄2 dl mjölk per påse mix. Grädda som vanligt.


Pannkakor
Gör pannkakssmeten som vanligt men tillför 1 dl vetekli och ca 1⁄2 dl mjölk vid 4 portioner.


Stekt torskfilé med palsternacksås och grönsaksnudlar

4 bit(ar) torskfilé, á 125g
300 g tagliatelle, nudlar
1 st morot/morötter
1 st zucchini, späd
2 st palsternacka(or)
1 st gul lök(ar)
1 tsk rapsolja
1 msk smör
0,5 l hönsbuljong
2 dl vitt vin
0,5 dl grönsaksbuljong
vitpeppar
3 droppe(ar) tryffel, olja

1. Skala och skär palsternackorna och löken. Stek i olja , slå på buljong och vin. Låt puttra tillsammans tills palsternackan är mjuk. Mixa blandningen slät och smaka av med salt och peppar. Piffa upp såsen strax före serveringen med en skvätt vit tryffelolja.
2. Stek fisken på skinnsidan i smör.
3. Koka nudlarna. Gör remsor av mororten och zuccinin med hjälp av en potatisskalare. Sjud snabbt i grönsaksbuljong.
4. Lägg remsorna på en tallrik, salta och vrid några varv på pepparkvarnen.
5. Lägg nudlarna i en hög på tallriken. Lägg fisken ovanpå med skinnsidan uppåt och ringla såsen runt om.


En portion innehåller.
506 kcal Fett: 9,9 g varav mättat 2,4 g Protein: 32,3g Kolhydrat: 62,2g Fibrer: 6,2 g


Höstsoppa
250 g nötkött
1 msk curry
1 msk olja
1 paket krossade tomater
1,5 l vatten
2 st köttbuljongtärning(ar)
1 st squash
2 st paprika olika färger
1 st purjolök, strimlad
1 msk paprikapulver
3 dl konserverade kidneybönor


1. Skär köttet i små bitar. Fräs köttet med curry i en gryta. Häll på tomatkross, vatten och buljong. Låt koka 20-30 minuter.
2. Skär squash och paprika i små bitar. Strimla purjolöken. Tillsätt paprikapulver och grönsakerna
3. Låt småkoka ca 5 minuter. Lägg i konserverade bönor, koka upp och smaka av med salt och peppar.


En portion innehåller:
274 kcal
10 g fett
9 g fibrer

Makaronipudding

4 dl makaroner
150 g rökt skinka
1 st purjolök(ar)
3 st ägg
4 dl mjölk
1 tsk salt
svartpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka makaronerna enligt anvisning. Spola dem i kallt vatten.
2. Tärna köttet, skiva purjolöken och blanda med makaronerna i en ugnssäker form.
3. Vispa i hop ägg mjölk, salt och peppar och häll över.
4. Grädda puddingen i ca 30-40 minuter


1 port:
386 kcal
8 g fett
3 g fibrer


Fläskfilé på grönsaksfräs

400 g fläskfilé(er)
1 st purjolök(ar)
2 st vitlöksklyftor
3 st morötter
1 st paprika
0,5 st squash
1 msk olja
1 tsk ingefära, riven
2 msk sweet chilisås
1 tsk peppar
1 tsk salt
1 dl jordnötter

1. Skär fläskfilén i skivor och stek dem. Strimla purjolöken. Hacka vitlöken fint. Skär morötterna i tändsticksstora strimlor. Skär paprikan i strimlor och sqashen i bitar.
2. Värm oljan i wokpannan eller en rejäl stekpanna, och fräs grön

Efterrätter och tårtor

Lingonparfait med lingonkompott

Kompott
1 dl lingon
0,25 dl vatten
1 tsk honung
Parfait
1 msk socker
0,5 dl lingonpuré
1,25 dl matlagningsyoghurt
Vaniljsås
2,5 msk maizena
2,5 dl mjölk
2,5 tsk rapsolja
0,25 st vaniljstång, 3 %
3 st äggula(or)

Gör vaniljkrämen:
1. Blanda mjölk, skrapet ur vaniljstången, äggulor och maizena i en kastrull.
2. Koka upp blandningen under omrörning. Låt koka upp ordentligt så att krämen inte får smak av maizena.
3. Rör ner oljan i blandningen.
4. Slå vaniljkrämen i en rostfri bunke eller långpanna. Täck med plast och förvara krämen i kylskåpet.

1. Blanda vaniljkräm, lingonpuré och socker.
2. Vänd ner yoghurten i blandningen.
3. Häll blandningen i långpanna eller låg form.
4. Ställ formen i kylen.
5. Låt parfaiten stå i kylskåpet minst en timme före servering.


Kompott:
1. Koka kompott på lingon, vatten och honung.
Skär parfaiten i portionsbitar och servera tillsammans med kompotten.


Cheesecake

Cheesecake blir godast om den får stå kallt några timmar. Servera den i sällskap med t ex jordgubbar eller hallon.

15 st Digestivekex (testa gärna att minska antal kex och blanda med osockrade pepparkakor)
1 tsk kanel
60 g smör


FYLLNING

300-350 g Philidelphiaost "light"
2 ägg
1 tsk vanillinsocker
1/2 dl sötningsmedel (eller strösocker)


KRÄM

2 1/2 dl gräddfil
1 tsk vanillinsocker
1 msk sötningsmedel (eller strösocker)


FORM: Rund och gärna med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter
175 grader i 15 min, 225 grader i 5 min.


1. Krossa kexen till fina smulor, tillsätt kanelen och det smälta smöret.
2. Rör om.
3. Pressa samman smulorna i botten och upp på sidorna i formen. Ställ in formen i frys eller kyl så att smeten stelnar.


Fyllning:
1. Rör osten mjuk, gärna med elvisp
2. Tillsätt ett ägg i taget samt socker och vanillisocker.
3. Ta fram den kalla smulformen och häll fyllningen i den.
4. Grädda i 15 min i 175 gr.
5. Ta ut kakan som inte alls bör ha fått någon färg.
6. Värm nu ugnen till 225 gr.


Kräm:
1. Blanda gräddfil med socker och vanillinsocker och bred krämen ovanpå kakan.
2. När ugnen är 225 gr ställs kakan in. Efter exakt 5 min är kakan färdig.
3. Låt kallna.


TIPS Byt ut Digistivekexen mot 25 st pepparkakor.


Glassmaräng
ca 8 bitar

4 äggvitor
1 tsk pressad citron
1 1/2 msk kakao
2 dl sötningsmedel alt 1 dl socker+1 dl sötningsmedel
2 paket lightglass, GB


1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa äggvitor och citronsaft till hårt skum. Blanda kakao och socker.
3. Vispa ner det lite i taget.
4. Rita 2 rundlar på bakplåtspapper med hjälp av en rund form, ca 23 cm i diameter.
5. Bred ut smeten i rundlarna men lämna 2 cm eftersom bottnarna flyter ut något.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme.
7. Stäng av ugnen och låt dem stå kvar några timmar.
8. Lägg en marängbotten i formen.
9. Rör glassen mjuk.
10. Bred ut glassmeten och lägg på den andra marängen.
11. Låt glassen stå i frysen i minst 4 timmar. Sikta över kakao och servera med marinerad frukt.


Mager chokladmousse
4-6 portioner

4 msk kakao
5 msk socker/sötningsmedel
4 msk vatten
2 tsk snabbkaffe
2 äggulor
2 äggvitor
250 g Kesella
1-2 tsk vanillinsocker

1. Blanda kakao, socker/sötningsmedel, vatten, kaffe och äggulor i en kastrull.
2. Vispa på svag värme tills det tjocknar.
3. Låt krämen svalna.
4. Vispa vitorna till hårt skum.
5. Rör ner Kesella och vanillinsocker i chokladsmeten.
6. Vänd försiktigt ned äggvitan.pil-upp.gif (6685 bytes)
7. Häll upp moussen i portionsformar.
8. Låt dem stå i kylen 1⁄2-1 timme.


Hallonpaj

150 gr smör
1⁄4 dl socker + 3⁄4 dl Hermesetas
1 ägg
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver


1. Blanda samman alla ingredienserna och tryck ut i en pajform. OBS! Pajskalet skall ej förgräddas.
2. Lägg på 225 gr hallon, ordentligt sötade med Hermesetas
3. Blanda: 1 ägg 2 dl creme fraiche 1/2 dl Hermesetas 1 tsk vaniljsocker

Blandningen hälles över hallonen i pajskalet. Gräddas i 200 gr ca 20-25 min i mitten av ugn. Ställ pajen svalt. Serveras kall. Pajen ska egentligen göras dagen innan, men det räcker att göra den samma dag, bara pajen hinner kallna ordentligt innan den serveras.