Fredagsmys

Här är några riktigt goda recept som passar bra till fredagsmyset!





Har du diabetes? Kolla in recept som passar dig här!

Varmrätter

Grillad sweet and sour kyckling med wokade limenudlar

4 st kycklingfilé(er)
1 dl grillmarinad, sweet & sour
1 paket sockerärter
250 g frysta wokgrönsaker
200 g äggnudlar
1 tsk rapsolja
1,5 dl kesella, 1%
sweet chilisås, efter smak
1 st lime

1. Marinera kycklingfiléerna minst en timme. Grilla tills kycklingen är helt genomstekt. Koka nudlarna i vatten. Stek wokgrönsakerna och sockerärterna i lite rapsolja. Blanda ihop dessa med nudlarna i stekpannan och fräs en stund. Smaksätt med salt och peppar.
2. Blanda kesella med sweetchlisås och servera den grillade kycklingen med woknudlar, såsen och en limeklyfta.
Familjetips! Man kan också prova att blanda ketchup och lättmajonnäs med lite kesella.

Laxgrillspett med persiljesås och grillade grönsaker

0,6 kg laxfilé
1 tsk salt olivolja, lite, till stekning
Till grönsakerna
2 st gul paprika, stora
20 st grön sparris
1 knippa(en) salladslök, 10-12 st
0,5 tsk salt
4 msk olivolja extra vergine
Till persiljesåsen
1 l vatten
2 tsk salt
35 g persilja, storbladig
vitvinsvinäger, 1 sats (se separat recept)
1 st vitlöksklyfta(or)

 

1. Skär laxfilén i stora kuber. Salta och ställ åt sidan. Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur paprikan och skär i bitar. Ansa sparris och salladslök. Blanda grönsakerna med saltet och olivoljan. Baka i ugnen ca 30 minuter eller tills grönsakerna känns mjuka men med en liten kärna i mitten.
2. Koka upp vatten med saltet och lägg i persiljan. Koka i någon minut. Låt rinna av. Kör den kokta persilljan tillsammans med en sats vitvinsvinägrett i en matberedare eller med en mixerstav till en jämn sås. Pressa ner vitlöken (om du vill ha en klarare sås; låt den rinna genom en finmaskig sil.) Trä upp laxbitarna på blötlagda träspett, stek eller grilla runt om i några minuter. Arrangera grönsaker, laxspett och till sist såsen på varma portionstallrikar

 

Basvinägrett
3 msk Zeta vinäger (röd- vit- eller balsamvinsvinäger)
några varv på pepparkvarnen
1/2 tsk salt
1 dl Zeta olivolja Gentile,
Classico eller Fruttato
Häll vinägern i en skål. Peppra, salta och rör om så att saltet löser sig. Tillsätt olivoljan och vispa ordentligt.

Efterrätter

Stekta alexanderpäron med kanel och vaniljglass

1 paket Light Vanilj
2 st päron, alexanderpäron
1 msk Ljust muscovadoråsocker
1 nypa(or) fruktsocker
1 msk smör
1 nypa(or) kanel


1. Skär päronen i klyftor. Stek dem i smör tillsammans med muscovadosocker, kanel och fruktsocker.
2. Servera päronen varma tillsammans med vaniljglassen.


Kaneläpplen på spett

4 st äpple(n), gröna
2 msk socker
1 tsk kanel, malen
smör, till stekning
10 st grillspett av trä


1. Dela äpplena, kärna ur och dela varje halva i 3-4 klyftor. Blanda socker och kanel och vänd äppelklyftorna i blandningen.
2. Stek äppelklyftorna i smör tills de har fin färg. Trä upp äppelklyftorna på spett.


Frukttorn med vaniljglass

2 st päron
2 st banan (er)
12 st jordgubbar
4 dl vaniljglass, lätt


Skiva frukterna på längden och varva dessa på tallrikarna. Servera med vaniljglass.


Bananglass

2 st banan (er)
2 dl yoghurt vanilj, 0.5% fett


1. Skiva bananerna och lägg skivorna på ett fat. Plasta in fatet och ställ i frysen någon timme.
2. Ta fram de frysta bananerna och mixa dem tillsammans med vaniljyoghurten.
2. Servera genast, glassen smälter fort.


Hallonyoghurtglass

4 dl frysta hallon
2 dl yoghurt vanilj, 0.5% fett
1 msk fruktsocker
2 krm vaniljsocker
Till garnering:
blåbär, eller hallon


1. Lägg hallon och yoghurt i en matberedare, tillsätt vaniljsocker och fruktsocker.
2. Mixa och garnera med några hallon eller blåbär, servera genast.